Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowane polędwiczki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6831
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 154
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 333
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6831
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 154
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 333
Składniki
Do miski wlej sos sojowy oraz 1 i 1 łyżki oleju, dodaj rozmaryn i zmielony pieprz, wymieszaj. Polędwiczki umyj, usuń błonki. Mięso zalej marynatą, odstaw do lodówki na 1 godzinę. Śliwki oraz morele zalej winem, odstaw na ok. 30 min. Boczek pokrój w kostkę.
Mięso natnij nożem wzdłuż, ale tak, by nie przeciąć go do końca. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Na mięsie ułóż osączone z wina śliwki i morele. Zwiń delikatnie, formując roladę. Owiń bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż polędwiczki, obsmaż je z każdej strony po ok. 3 min. Podsmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem z patelni i winem z moczenia owoców. Na wierzchu rozłóż pokrojony w kostkę boczek. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C. Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 min, by „odpoczęło”. Następnie usuń nici i pokrój mięso w plastry.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie