Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowane ziemniaki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i gotuj na niezbyt dużym ogniu 15-20 min (powinny być lekko twardawe). Wystudź.
Ser pokrój w plastry. Szczypiorek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, posiekaj. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Kiełbasę lub boczek pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj kiełbasę lub boczek, smaż jeszcze 5-7 min. Wystudź.
Ziemniaki przekrój na pół, łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ, pozostawiając ok. półcentymetrową warstwę wewnątrz. Miąższ z ziemniaków przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj zawartość patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek oraz śmietanę, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wnętrza ziemniaków wypełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu połóż po plastrze sera. Piecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 10 minut.
30 minut. Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie