Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowany kurczak z warzywami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13649
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 34
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13649
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 34
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Składniki
Na patelni obsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj posiekaną cebulę i grzyby. Pod koniec smażenia dodaj wątróbkę.
Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i wszystko razem podduś.
Bułki pokrój i zalej mlekiem. Dodaj 2 łyżki masła, podduszoną mieszankę i pokrojone gotowane jajka. Ostrożnie wymieszaj.
Wypełnionego farszem kurczaka (przepis poniżej) w brytfance wstaw do piekarnika. Na wierzchu połóż łyżkę masła. Podlej kurczaka małą ilością wody i piecz w temp. 180° C przez godzinę. 10 minut przed końcem dodaj pokrojoną paprykę, i pomidory.
Podczas pieczenia polewaj kurczaka wypieczonym sosem.
<strong>3 kroki do... przygotowania kurczaka</strong>
Kurczaka umyj, osusz, usuń szyję i kuperek, a następnie natrzyj go mieszanką przypraw (z wierzchu i od środka). Włóż do naczynia, przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Przygotowanym farszem napełnij kurczaka. Część farszu wsuń pomiędzy skórę i mięso. Wygładź dłońmi, by wyrównać wypukłości pod skórą. Posmaruj oliwą.
Tuszkę zszyj bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami, tak aby w czasie duszenia farsz pozostał na swoim miejscu. Nóżki złóż i zwiąż razem. Kurczaka ułóż w brytfannie.Źródło: Na żywo