Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z indyka na pikantnie"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 805
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 805
Składniki
Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj sokiem z cytryny oraz czosnkiem wymieszanym z oliwą i suszonymi płatkami chili. Oprósz lekko solą i pieprzem.
Z mięsa uformuj zgrabną pieczeń, obwiąż ją bawełnianą nitką. Włóż na 3 godziny do lodówki. Bulion połącz z winem. Indyka przełóż do brytfanki. Podlej połową bulionu z białym winem.
Brytfankę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 70 minut.
Od czasu do czasu podlewaj mięso resztą bulionu z winem. Podawaj z jasnym sosem pieczeniowym.Źródło: Naj