Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Filet z kurczaka na czerwonej kapuście"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Kapustę czerwoną oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, liście poszatkować. Szalotki obrać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić szalotki (w całości) i podsmażyć je.
Oprószyć cukrem i smażyć, aż cukier lekko się skarmelizuje. Następnie podlać bulionem warzywnym. Dodać listki laurowe, kawałki cynamonu (około dwucentymetrowe), goździki oraz poszatkowaną czerwoną kapustę. Dusić pod przykryciem około 45 minut.
Pomarańcze obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z miąższu wyciąć cienkie fileciki. Z resztek pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do duszącej się kapusty.
Filety z kurczaka oczyścić, opłukać. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Kłaść filety mięsne, zrumienić je ze wszystkich stron. Zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 6-8 minut.
Tymianek opłukać, oderwać listki od gałązek. Kapustę przyprawić solą, pieprzem i octem. Dołożyć fileciki pomarańczy. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Filety mięsne podawać z duszoną kapustą. Udekorować plasterkami pomarańczy i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco