Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z kurczaka w sezamowej otoczce"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Umyte, osuszone filety kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie, przez folię spożywczą, rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i pieprzem.
Bułkę tartą mieszamy z sezamem i słodką papryką w proszku. W oddzielnej miseczce miksujemy jajko z mlekiem lub słodką śmietanką.
Na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek żółtego sera do zapiekania (na serze można dodatkowo położyć plasterek szynki, kiełbasy szynkowej lub łyżkę pokrojonego w krążki selera albo łyżkę uprażonej cebulki). Filety składamy na pół.
Kotlety panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce tartej z dodatkami. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z warzywami gotowanymi na parze, mieszankami sałat itp.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 4,30 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 493 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia