Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki wiadomo, mają tyleż przeciwników co i zwolenników. Moja kuchnia bez flaczków nie może istnieć, jeśli tylko mogę to gotuję i się nimi zajadam. Polecam wszystkim.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27501
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 177
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 205
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1261
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27501
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 177
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 205
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1261
Składniki
Flaki zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, dodać przyprawy, gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać warzywa, całość gotować do miękkości flaków. Pod koniec dodać zasmażkę II stopnia z mąki i masła*. Flaki z zasmażką należy jeszcze zagotować. Pulpety: Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki, które należy wrzucić do flaczków na 10 minut przed końcem gotowania. Flaki podawać z pieczywem. *Zasmażka II stopnia: Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podgrzewać, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. Gotową wlać do, w tym przypadku, flaczków. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 14 pulpetów.
Smacznego.