Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pólnocnych Niemczech istnieje wiele sposobów przyrzadzania fladry, laczy je najczesciej jedna rzecz - do smazonej ryby dodaje sie kraby z Morza Pólnocnego, które sa tu tak samo popularne jak ziemniaki, czesto dodaje sie równiez wedzony boczek. Poniewaz fladra nie ma zdecydowanego smaku, takie dodatki zwiekszaja jej walory smakowe. Na specjalne zamówienie fafiatko wybralam 3 najbardziej popularne w moim regionie wersje fladry.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Sposób smazenia fladry jest w kazdym wariancie taki sam. Jesli kupilismy juz wyczyszczona i wypatroszona fladre, mozemy ja przyrzadzic bezposrednio. Jesli mamy fladre w calosci, nalezy odciac pletwy nozyczkami, nastepnie odciac glowe, wypatroszy, i lekko nadciac grubsza czesc ryby od glowy w kierunku ogona (mniej wiecej do polowy), aby usmazyla sie równomiernie. Nastepnie umyc rybe pod zimna biezaca woda i osuszyc recznikiem papierowym. Skropic sokiem z cytryny i odstawic na 5-10 minut, znowu osuszyc recznikiem papierowym, posolic i posypac pieprzem z obu stron i obtoczyc w mace. Rozgrzac tluszcz na patelni i smazyc fladre najpierw na jasnej stronie przez 3-4 minuty, następnie obrócic i smazyc na ciemnej stronie przez kolejne 4-5 minut. W czasie smazenia mozemy dodac lyzke masla i polewac nim fladre od czasu do czasu, aby nie zatracila soczystosci. Usmazona rybe wyjac z patelni i trzymac w cieple.
Fladra z boczkiem i krabami. Umyc dymki i pokroic w drobne krazki. Boczek pokroic w bardzo drobna kostke, roztopic w patelni i smazyc az bedzie chrupiacy, pod koniec dodac na chwile umyte kraby. W innej patelni usmazyc dymke, dodac odrobine masla i polaczyc ja z krabami i boczkiem. Doprawic sola, pieprzem i drobno posiekana pietruszka lub koperkiem.
Rybe podawac polana nadzieniem i ozdobiona cytryna.
Fladra "Finkenwerder Art". Fladra przygotowana w ten sposób rózni sie od poprzedniej wersji tym, ze czesto jest przyrzadzana bez krabów, a boczek jest smazony razem z ryba. Bogatsza wersja z cebula i krabami jest przyrzadzana najczesciej w piekarniku, a wtedy ryba jest nadziewana dodatkami.
Fladra na sposób büsumski. Obrac limonki i usunac biala skórke, wyciac filety i pokroic na kawalki. Wymieszac kapary (najlepiej posiekane) z maka i smazyc je na patelni przez ok. 2-3 minuty na zloty kolor. Dodac limonki i kraby i wylaczyc ogien, aby sie dalej nie smazyly. Ewentualnie doprawic szczypta cukru.
Rybe podawac polana mieszanka krabów z kaparami i limonka.