Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuska tarta z kremem cytrynowym"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 185
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1373
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 185
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1373
Składniki
Ciasto rozwiń, ułóż na deseczce. Pozostaw 25 minut w pokojowej temperaturze, aby rozmarzło. Następnie ułóż płaty – jeden na drugim. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek.
Wytnij z niego duże kółko. Formę do tarty wyłóż pergaminem (ew. posmaruj odrobiną masła). Spód i brzegi formy wylep plackiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225oC. Piecz ok. 20 minut, aż spód do tarty ładnie się zrumieni. Wyjmij, odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z owoców wyciśnij sok. Wymieszaj go z 2 szklankami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gotującego się płynu. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
Żółtka wymieszaj z 2–3 łyżkami wody. Ostrożnie połącz z gorącą masą. Krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Obłóż truskawkami. Schładzaj godzinę. Przed podaniem tartę posyp listkami mięty.Źródło: Naj