Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie tarteletki"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1746
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1746
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Szpinak opłucz, osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Łososia umyj, pokrój w kostkę. Rozłóż płat francuskiego ciasta i pozostaw 10 minut w pokojowej temperaturze, aby ciasto rozmarzło. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj szpinak, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem. Jajka wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem i muszkatem.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij 12 kółek. Foremki o śr. ok. 11 cm wyłóż pergaminem. Wylep kawałkami ciasta. Spody posyp tartą bułką. Do połowy tarteletek nałóż po porcji szpinaku i łososia. Polej połową sosu śmietanowego. Resztę sosu rozsmaruj na pozostałych spodach. Obłóż je pomidorkami. Tarteletki piecz 35 minut w temperaturze 200°C. Udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Naj