Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Frittata z brukselką"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 188
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 198
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 188
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 198
Składniki
Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, odkrój twarde końcówki i opłucz pod bieżącą wodą. Końcówki głąba natnij na krzyż, dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje. Do wrzącej osolonej wody dodaj mleko i 1 łyżeczki cukru. Wrzuć brukselkę, gotuj 5-10 minut, aż stanie się miękka. Odcedź i przestudź.
Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj starty żółty ser, dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj brukselkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 2-3 min. Na to wylej rozmącone jajka. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką. Gdy wierzch omletu się zetnie, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
Rada: Brukselkę można również zamarynować. Do garnka wlej 3 szklanki wody, 1 szklankę octu spirytusowego (10 proc), dodaj 1 łyżkę soli oraz po 1 łyżeczce ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i kminku. Wszystko zagotuj i odstaw na minimum 8 godz.
Z brukselki (1 kg) usuń wierzchnie liście, umyj ją i włóż na 2 minuty do wrzątku a następnie przelej zimną wodą, by nie straciła koloru. Włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj 25 min.
30 minut, porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie