Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata z ziemniaków to prosty i pyszny przepis na śniadanie lub kolację. Podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i cebulka, czyli produkty, które zawsze można znaleźć w kuchni. Dla wzbogacenia smaku dorzuć odrobinę wędzonego boczku, suszone pomidory lub szpinak.
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ostudź je i pokrój w plasterki. Możesz też ugotować ziemniaki w mundurkach i obrać dopiero przed pokrojeniem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż obraną oraz drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem.
Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, ułóż w nim plasterki ugotowanych ziemniaków, wyłóż podsmażoną cebulkę z czosnkiem i posyp startym serem. Użyj trzepaczki i roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym zalej jajeczną mieszanką ziemniaki.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 20 minut. Frittatę możesz także usmażyć na patelni. Koniecznie do tego celu użyj pokrywki, aby uzyskać równomierny efekt smażenia. Gotową potrawę przełóż na talerz (do góry dnem) i podawaj od razu. Możesz zjeść samodzielnie lub z sałatką z sezonowych warzyw.