Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gà Sốt Cam, czyli kurczak w sosie pomarańczowym. Dziś niedzielny obiad w wersji koreańsko-wietnamskiej. Po gęstej zupie z cukinii (Hobak Gochujang – pewnie wkrótce na blogu), okazało się, że lodówka jest wyczyszczona z czegokolwiek, z wysiłkiem znalazłem tam kurczaka i kilka pomarańczy. A więc czas na nieoczywiste połączenie drobiowego mięsa i słodyczy pomarańczy. Do dzieła!
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 367
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 121
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 110
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 653
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 367
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 121
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 110
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 653
Składniki
Składniki marynaty (za wyjątkiem mąki) dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
Następnie kurczaka obtoczyć w mące.
W woku rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć z ognia.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć 30 sekund anyż, chili i startą skórkę z pomarańczy.
Wlać na patelnię bulion, sok z pomarańczy, sos sojowy oraz cukier.
Całość przelać do woka, w którym jest kurczak. Smażyć całość jeszcze przez chwilę.
Zdjąć z ognia, udekorować tajską bazylią. Podawać z ryżem.