Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka drobiowa"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Składniki
Połówkę kurczaka oraz dwa korpusy opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 2,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, usuń tworzące się na powierzchni szumowiny.
Marchewki i ćwiartkę selera obierz, opłucz. Warzywa wrzuć w całości do garnka z mięsem. Dodaj 1-2 łyżki soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem 50 minut.
Po tym czasie wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Mięso (także z korpusów) obierz starannie z kości, pokrój na małe kawałki. Marchewki pokrój w plasterki. Wywar mięsny przecedź przez sitko. Odmierz 2 litry.
Żelatynę namocz w odrobinie letniej wody. Wywar ponownie wlej do garnka. Dodaj namoczoną żelatynę. Ogrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia.
Przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj 2-3 ząbki czosnku. Dodaj je do przestudzonego wywaru, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj 12 salaterek. Przepłucz je lodowatą wodą. Na spodzie każdej rozłóż plasterki marchewki, wlej odrobinę galarety. Gdy stężeje, rozłóż mięso. Zalej resztą galarety, zastudź.
porcja 1,10 ZŁŹródło: Świat kobiety