Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galaretka po włosku"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1189
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 122
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 146
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1189
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 122
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 146
Składniki
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Mozzarellę osącz, potnij w plasterki. Pomidory umyj i także potnij w plastry. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W 4 foremkach (o poj. 200 ml) ułóż na przemian: plastry mozzarelli, pomidorów i listki bazylii. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki, by stężała. Paluszki grissini (lub opieczone kromki bagietki) owiń szynką (ew. boczkiem). Podawaj do galaretek. Ozdób wg uznania.Źródło: Naj