Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galaretka porzeczkowa"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 182
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 194
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 182
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 194
Składniki
Jabłka bez skórek i pestek drobno kroję, zalewam wodą i sokiem z cytryn. Gotuję na małym ogniu ok. 20 min, często mieszając, aż jabłka lekko się rozgotują. Studzę pod przykryciem.
Owoce porzeczki rozgniatam (np. tłuczkiem), aby puściły sok. Gotuję je 5-10 min. Studzę.
Jabłka i porzeczki wykładam na 2 gęste sita lub gazę. Odcedzam z nich soki (nie odciskam, bo zmętnieją). Oba łączę. Z tej porcji otrzymałam 1,8 l soku (ilość może nieco się różnić).
Na każdy l soku dodaję ok. 80 dag cukru. Sok z cukrem gotuję 15-20 min, od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie kropla soku wylana na talerzyk, schłodzony w zamrażarce, powinna krzepnąć. Gorący sok przelewam do słoików, zakręcam. Nie pasteryzuję.
75 min • Porcja 160 kcal • Koszt słoiczka 50 gr • Przepis 8-10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie