Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Galaretka z białych porzeczek"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1246
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1246
Składniki
Porzeczki oczyść z listków i umyj. 2/3 owoców włóż do wody i zagotuj. Przełóż na sito i przetrzyj (nie wylewaj soku).
Przetarte owoce włóż do soku i gotuj, aż zmniejszy się o połowę. Zbieraj pianę.
Dodaj cukier (na każdy litr soku 45 dag cukru). Gotuj, aż galaretka zgęstnieje. Dodaj resztę owoców i przełóż do słoików.
Owoce oczyść, opłucz i osusz. Włóż do garnka i rozgnieć widelcem. Porzeczki zalej litrem wody, zagotuj i podgrzewaj 15 minut. Owoce przetrzyj przez gęste sito wprost do soku. Doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier i gotuj 20 minut. Wsyp kwasek, zamieszaj, przelej do butelek i zamknij.Źródło: Tele Tydzień