Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka zimne nóżki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
Skórę golonki i nóżek golimy lub opalamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Mięso zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu. Miękkie mięso wyjmujemy, wywar doprawiamy solą i pieprzem mielonym, chwilę gotujemy i przecedzamy.
Mięso kroimy na kawałki, a warzywa w kostkę. Groszek konserwowy osączamy z zalewy. Mięso i wszystkie warzywa zalewamy wywarem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Wsypujemy żelatynę, całość energicznie mieszamy i rozdzielamy do miseczek. Studzimy i wkładamy do lodówki, żeby galareta dobrze zastygła.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 394 kcal Białko 29 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 14 g.
Serwujmy z octem lub sokiem z cytryny.Źródło: Rewia