Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęś z chrupiącą skórką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 781
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 165
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 90
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 610
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 781
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 165
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 90
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 610
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Natrzyj gęś solą morską, a potem przyprawą korzenną.
Zetrzyj skórkę z 3 mandarynek i natrzyj nią gęś.
Do środka włóż suszone śliwki oraz obrane ze skórki mandarynki plus dwie mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami. Resztę owoców też nabij goździkami i zachowaj na później.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Roztop masło i pędzelkiem posmaruj gęś.
Na dno naczynia żaroodpornego połóż kratkę metalową. Ułóż gęś.
Piecz ją 40 minut, przewróć na drugą stronę i znów piecz 40 minut.
7. Wylej gorący tłuszcz z naczynia. Połóż gęś piersiami do góry i piecz jeszcze przez ponad półtorej godziny.
Dodaj mandarynki. Wyjmij owoce z gęsi. Podawaj z sosem śliwkowym lub korzennym.Źródło: Tele Tydzień