Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gnocchi z batatów"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Bataty umyj i ugotuj w dużej ilości wody. Odcedź, opłucz pod zimną wodą i obierz ze skórki. Przetrzyj na gładką masę i odstaw. Gdy masa wystygnie, wymieszaj ją z łyżeczką soli, dodaj jajko i mąkę, całość zmiksuj.
Na stolnicy wysypanej mąką uformuj wałek i pokrój go na 1,5 cm kawałki. Każdy spłaszcz widelcem. Dużą ilość posolonej wody wlej do rondla i zagotuj. Porcjami wrzucaj kluski i gotuj 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodaj pokrojone pomidory i całość lekko podsmaż.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie ułóż na czterech talerzach, posyp rukolą, startym parmezanem i posiekanymi pistacjami.Źródło: Na żywo