Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 24
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 24
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21469
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Składniki
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb kapuściany. Następnie naszą kapustkę obgotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania ok. 45 minut), wystudzić, podzielić na liście. Mięso ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania ok. 90 minut), wystudzić, zmielić w maszynce. Ryż ugotować na sypko (proporcja ryżu do wody 1:2), wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu. Dodać do niej ryż i mięso. Farsz wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem. Ściąć grube nerwy z liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem (ja preferuję drugą opcję). Na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi listka i całość zwijać w wałek. Dno rondla (u mnie gęsiarka) posmarować tłuszczem (łyżka smalcu), wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki ściśle obok siebie, zwiniętą stroną w dół. Zalać niewielką ilością przegotowanej wody zmieszanej z łyżeczką maggi. Gołąbki dusić pod przykryciem przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać jeszcze gotowaną wodą. Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym. Przepis na sos pieczarkowy na moim profilu: smaker.pl/przepis-sos-pieczarkowy,105720.html
Smacznego! Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 25 gołąbków.