Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w papryce to kreatywna i kolorowa wariacja na temat tradycyjnych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Te papryki wypełnione smakowitym farszem z mielonego mięsa, ryżu i przypraw są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale również pełne bogatych smaków. Proste w przygotowaniu stanowią świetne danie na rodzinny obiad lub specjalne okazje łącząc klasyczne składniki w nowym, apetycznym wydaniu. Do wykonania dania użyj papryk tej samej wielkości, a jeśli będą zbyt mało stabilne, odetnij cienki plasterek od spodu, aby wyrównać dół. Najlepiej sprawdzą się papryki czerwone, choć żółte i pomarańczowe także będą odpowiednie, a dodatkowo wzbogacą potrawę o kolorystyczną różnorodność.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Papryki umyj, odkrój wierzch wraz z ogonkiem, ze środka usuń nasiona oraz błonki. Przełóż papryki do wysmarowanego olejem lub masłem naczynia do zapiekania.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj mielone mięso. Smaż przez 5-6 minut rozbijając mięso drewnianą łyżką. Następnie wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj przez 3-4 minuty. Następnie dodaj ugotowany na miękko ryż, dosyp sól, czarny pieprz oraz przyprawę włoską. Wyłącz palnik, lekko przestudź farsz i wsyp drobno starty ser. Dokładnie wymieszaj nadzienie.
Mięsno-ryżowym farszem napełniaj papryki. Wstaw naczynia żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz papryki przez 25-30 minut. Wierzch warzyw możesz posypać bułką tartą lub startym serem. Gdy papryki będą miękkie, wyjmij je z piekarnika i od razu serwuj. Gołąbki w papryce możesz podawać samodzielnie, z sosem pomidorowym lub sałatką z ulubionych warzyw.