Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki z fetą oraz soczewicą"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Składniki
Liście kapusty włóż na 2 minuty do wrzątku. Wyjmij, polej zimną wodą i osusz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Zalej 1 szkl. bulionu. Dodaj soczewicę, gotuj razem 8 minut. Osącz na sitku. Pokrusz 3/4 sera. Dymki oczyść, cebulki potnij w plasterki, a szczypiorek sparz. Majeranek opłucz, posiekaj. Soczewicę wymieszaj z krążkami dymki, majerankiem i pokruszoną fetą. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż na liściach kapusty, zwiń, formując gołąbki. Obwiąż je szczypiorkiem. Obsmaż na reszcie oleju. Zalej pozostałym bulionem i duś 10 minut. Jogurt wymieszaj z resztą fety. Przypraw sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Podawaj do gołąbków.
75 min; Porcja: 530 kcal; Cena porcji: 3,80 zł;Źródło: Naj