Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z mięsem i marchewką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7947
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 175
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 392
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7947
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 175
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 392
Składniki
Z kapusty wytnij głąb, nie uszkadzając liści. Całą główkę włóż do wrzątku na około 5 minut. Schłódź w zimnej wodzie z octem winnym (aby kapusta nie zmieniła koloru). Następnie oddziel od siebie pojedyncze kapuściane liście. Nożem odetnij zgrubienie, które się na nich znajduje.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Gdy wystygnie, połącz ją z mielonym mięsem i ryżem. Wbij jajko, wrzuć marchewkę i dopraw solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Nadzienie wykładaj na liście i ciasno zwijaj, tworząc nieduże gołąbki równej wielkości.
Kapustę, która została, pokrój w duże kawałki i ułóż na dnie garnka z oliwą, dodaj tymianek, czosnek i listki laurowe. Włóż gołąbki, zalej niedużą ilością wody i gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Na żywo