Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-05-2020
Dzisiaj zapraszam na wiosenne, pyszne i bardzo pożywne gołąbki z młodej kapusty włoskiej, wypełnione farszem przygotowanym z kaszy bulgur oraz polędwicy wieprzowej. Ich smak cudownie podkreśla kremowy sos pieczarkowy.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 143
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 143
Składniki
Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania.
Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Ugotowane gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.
Życzę smacznego! :)