Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka na kiszonej kapuście z jabłkami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14241
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 40
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 138
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14241
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 40
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 138
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Jeśli jest taka potrzeba, golonki opalamy, a następnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziaren ziela angielskiego ok. godziny.
Ugotowane golonki przekładamy do wysmarowanej smalcem brytfanny. Posypujemy majerankiem i pieprzem, podlewamy wywarem z gotowania mięsa i pieczemy 30–60 minut w 180oC, w zależności od wielkości golonek. Dla lepszego smaku co jakiś czas polewamy mięso sosem z brytfanny.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Cebulę siekamy w kostkę. Jabłka kroimy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych dzielimy na ćwiartki.
Na rozgrzanym na patelni smalcu podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, doprawiamy pieprzem, solą, podlewamy wywarem z gotowania golonek i dusimy ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Kapustę z jabłkami przekładamy na talerze i układamy na niej upieczone golonki.Źródło: Rewia