Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka pieczona w jasnym piwie"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1316
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1316
Składniki
Golonki umyj i jeśli trzeba, opal. Obie marchewki, seler i pietruszkę obierz, pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, przekrój wzdłuż. Obrany czosnek pokrój w plasterki.
Wrzuć do garnka, dodaj pozostałe . Dolej tyle wody, by przykryć golonki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Po tym czasie golonki ostudź w wywarze.
Golonkę natrzyj miodem, ukośnie ponacinaj. Zalej piwem i uzupełnij wywarem do połowy wysokości mięsa. Wierzch golonki oprósz papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem.
Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw 200°C. Gdy osiągnie taką temperaturę, piecz bez przykrycia 15 min. Po tym czasie zmniejsz do 180°C i piecz 105 min, co jakiś czas polewając sosem.
Po upływie tego czasu golonkę skrop olejem i przełóż naczynie, w którym się piecze, jak najbliżej górnej grzałki na 10-15 min, by skórka się zrumieniła.Źródło: Świat kobiety