Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Golonka w jasnym piwie i jałowcu"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Golonki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę każdej nacinamy ostrym nożem w grubą kratkę. Mięso nacieramy utłuczonymi ziarnami jałowca, pieprzem, solą i zostawiamy na noc w lodówce.
Obrane cebule kroimy w plasterki. Golonki obsmażamy na smalcu razem z cebulą. Następnie przekładamy do brytfanny, zalewamy piwem i pieczemy 60 minut w 220oC. Co kilka minut podlewamy mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 250oC i pieczemy jeszcze 20–25 minut, aby skórka dobrze się podrumieniła.
Golonki pozostawiamy na kilkanaście minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podajemy polane sosem z pieczenia, z ciemnym pieczywem i gotowanymi warzywami, np. brokułem i kalafiorem.
Wartość odżywcza porcji 734 kcal Białko 52 g/Tłuszcz 48 g/Węglowodany 54 gŹródło: Rewia