Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 60
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 38
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Golonki oczyść, umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę obierz. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju: oczyść, obierz, opłucz.
Zagotuj ok. 2 l itry wody. Do wrzątku włóż cebulę i włoszczyznę. Dodaj listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Dołóż golonki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem około godziny.
Golonki wyjmij z wywaru, przestudź. Posyp ziołami. Ułóż w brytfance. Piecz ok. 40 minut w 180°C.
Jabłka razem ze skórką, pokrój na cząstki, oczyść z pestek. Cukier rozpuść w 1/3 szklanki wywaru. Polej tym golonki. Obłóż je pokrojonymi jabłkami. Piecz jeszcze 20 minut w temp. 200 °C. Podawaj np. na kwaszonej kapuście.Źródło: Naj