Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 155
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 155
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Przygotowane golonki zalewamy zimną wodą. Dokładamy wszystkie umyte, obrane jarzyny, wrzucamy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy płomień i dolewamy 350 ml jasnego piwa. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, 1,5-2 godziny. Studzimy w piwnym rosole.
Golonki wyjmujemy, osuszamy (w tym momencie można naciąć ich skórkę w kratkę), przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy płynnym miodem.
Golonki lekko podlewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Często skrapiając resztą piwa, zapiekamy 45-50 minut, aż skórka będzie brązowa.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 6 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 355 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 3 g
Do golonki podajmy chrzan lub musztardę.Źródło: Rewia