Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gotowane knedliki faszerowane kiełbasą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24428
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24428
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, ostudź.
Obierz i drobno poszatkuj jedną cebulę. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj opłukaną i osączoną kapustę kiszoną. Całość posyp kminkiem.
Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. Dopraw do smaku cukrem oraz solą.
Drugą cebulę obierz i pokrój w krążki, obtocz w łyżce mąki, przesmaż na smalcu na złoty kolor. Zimne ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Dodaj szczyptę soli, jajko, resztę mąki oraz kaszę mannę. Zagnieć na gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto podziel na cztery identyczne części. Każdą część rozwałkuj na prostokątny płat, zawiń w niego kawałek kiełbasy. Włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu 15 minut.
Wyjmij powstałe knedliki, odcedź, a następnie pokrój w plastry. Rozłóż na talerze, udekoruj krążkami cebuli i podawaj z kapustą.Źródło: Świat kobiety