Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grillowane piersi"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 23
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 23
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oczyść mięso z ewentualnych kosteczek i błonek, wykrój osiem mniejszych kotletów.
Przygotowane kotlety natrzyj starannie z obydwu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej oliwą (lub olejem). Odstaw pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Miękkie masło posiekaj na mniejsze kawałki. Połówkę cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Zioła opłucz i osusz. Oderwij listki z gałązek, drobno posiekaj. Dodaj do masła razem ze skórką otartą z cytryny. Na koniec dodaj musztardę. Całość utrzyj na gładką masę, dopraw solą.
Mięso ułóż na ruszcie. Grilluj w piekarniku na złoty kolor (ok. 20 min). Po 10 minutach dodaj oczyszczone i pokrojone papryki. Gotowe danie rozłóż na talerze. Na ciepłym mięsie kładź porcje masła z ziołami.
czas ok. 35 min; porcja – 550 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety