Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowane polędwiczki wieprzowe, wysmażone w punkt to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podane z lekką sałatą są daniem niskokalorycznym i lekkim. Dodatek miodu świetnie podkręca smak mięsa i nadaje mu pięknego koloru. Takie polędwiczki możecie przygotować na tradycyjnym grillu węglowym, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 12
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 195
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 12
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 195
Składniki
Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem (lub oliwą), dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Rady: Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.