Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówkę dodaje jako danie główne. Jest ona tak pożywna, że raczej się nie da rady zjeść nawet deseru.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 171
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 171
Składniki
Groch dokładnie płuczemy. Z boczku odkrawamy skórę ( ale jej nie wyrzucamy) i kroimy go w kostkę. Kiełbasę przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki.
Jeżeli mamy możliwość namaczamy groch na 2-3 godziny. Nie jest to konieczne gdy używamy grochu łuskanego, ale skraca czas gotowania.
Boczek wysmażamy na suchej patelni. Cebulę smażymy na brąz. Bo boczku dodajemy kiełbasę, cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy na małym ogniu.
Groch zalewamy wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odcięte skóry z boczku. Gotujemy, aż groch będzie miękki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miękkiego grochu. Marchewkę i pietruszkę przesmażamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majeranek, przyprawiamy pieprzem i gotujemy, aż groch się rozgotuje. Teraz doprawiamy grochówkę solą. Gdy zupa jest zbyt gęsta rozrzedzamy ją bulionem warzywnym. Podajemy obsypaną posiekaną natką z chlebem. Grochówkę można zamrażać.