Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli mam być szczera, to wszyscy je lubimy. Przepis pochodzi z gazetki kulinarnej “Sekrety Kuchni” z czerwca 1993 roku, ma więc naprawdę długą tradycję przygotowywania w naszym domu. W międzyczasie ewoluował, by stać się jeszcze lepszym, więc dziś to właściwie mój własny przepis.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 843
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 560
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 843
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 560
Składniki
Ze strączków groszku usuń włókna, a następnie zblanszuj go w gorącej wodzie przez 2-3 minuty.
Blanszowanie – jak to się robi? Do blanszowania potrzebny będzie duży garnek z wrzątkiem, durszlak oraz duża miska wypełniona bardzo zimną wodą, a jeśli masz – to także kostki lodu. Najpierw wrzuć obrany groszek do wrzątku na 2-3 minuty.
W chwili dodania groszku woda przestanie wrzeć, a gdy ponownie zabulgocze po 2-3 minutach – nastanie odpowiednia chwila na przełożenie groszku do miski z zimną wodą i lodem.
To pozwoli szybko przerwać proces gotowania, dzięki czemu groszek pozostanie żywo zielony i jędrny. Stawiający opór zębom, a nie rozgotowany. UWAGA – w ten sam sposób przygotowuje się groszek do mrożenia.
W dużym rondlu podsmaż mąkę w gorącym maśle na złoto. Mieszając trzepaczką rózgową dodaj bulion (mieszaj intensywnie, aby nie powstały grudki) i gotuj sos przez kilka minut. Następnie dodaj białe wino, 200 ml śmietanki kremówki i przyprawy – około łyżeczki cukru, biały pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku.
Zblanszowane strączki groszku włóż do gorącego sosu i podgrzej porządnie. Na koniec dodaj do potrawy posiekaną trybulę lub natkę pietruszki.
Jak podawać groszek w sosie winnym? Gazetka “Sekrety Kuchni” sugeruje, by groszek w sosie winnym podać z puree ziemniaczanym, ale my od lat jadamy go z ryżem lub kaszą jaglaną.
Połóż więc porcję kaszy na talerzu, obok umieść sos ze strączkami groszku i dwie połówki jajka ugotowanego na półtwardo. Na koniec oprósz danie posiekaną natką i już możesz podawać na stół.
Smacznego!