Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie kotleciki Chvishtari powstają na bazie sera Sulguni o lekko kwaśnym i słonym smaku oraz mąki kukurydzianej. Podaje się je na ciepło, świetnie smakują z różnorodnymi sosami. Najlepiej usmażyć je na oleju, ale można też upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 167
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 96
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19585
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 167
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 22
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 96
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19585
Składniki
Ser pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż go do miski. Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu, delikatnie je posól i popieprz. Wlej masę jajeczną do sera, a także dodaj mąkę kukurydzianą i wodę. Najpierw wlej 250 ml i sprawdź konsystencję.
Wymieszaj delikatnie składniki, np. z pomocą drewnianej łyżki albo szpatułki. Nie rozgniataj mocno sera. Konsystencja powinna być dość rzadka, ale łatwa w uformowaniu ciasta na dłoni. Jeśli jest bardzo gęsta i zbita, dodaj więcej wody.
Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni. Na bieżąco formuj podłużne kotlety z powstałego ciasta na dłoni i przekładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Powinny mieć złotą skórkę.