Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chinkali to rewelacyjne, gruzińskie pierożki z aromatycznym, mięsnym farszem. Jeśli do tej pory ich nie jadłeś, koniecznie postaraj się szybko nadrobić zaległości
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Mięso, posiekaną natkę, pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj w misce. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu i dodaj do farszu. Przypraw całość pieprzem i solą.
Z podanych składników na ciasto zagnieć masę. Konsystencją powinno przypominać nasze tradycyjne ciasto na pierogi. Przykryj ciasto folią i odstaw na bok na kilkanaście minut.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej lekko mąką. Wykrój okręgi, np. za pomocą dużego kubka. Dodaj łyżkę farszu do każdego pierożka. Chinkali "składaj" tworząc coś a'la sakiewkę (zawijaj w harmonijkę). Końcówkę dociśnij i wykręć.
Pierożki chinkali gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzaj łyżką cedzakową. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Udekoruj zieleniną.
Czy wiesz, jak jeść chinkali? Złap za ogonek, odwróć do góry nogami i ugryź ciasto. Wypij rosołek ze środka i zjedz pierożek. Pychotka!