Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki wiedeńskie w Wiedniu nazywają się "frankfurterki". Ciekawe, jak się nazywa gulasz segedyński w Szegedzie? -- Gulasz znosz? -- Znom. -- Bigos znosz? -- Znom. -- No to ani bigos, ani gulasz, ale cosik pośrodku. -- Dyć to jakiś oszukaniec!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić w dużym rondlu na oleju słonecznikowym.
Mięso wieprzowe pokroić w kostki o boku ok. 2-3 cm, dorzucić do rondla z zeszkloną cebulą i lekko obsmażyć. Żeby nieco urozmaicić gulasz, polecam wykorzystanie różnych rodzajów wieprzowiny: schab, karkówka, boczek. Można też dołożyć nieco wołowiny. Wydobędzie ona większy bukiet smakowy z gulaszu.
Pomidory, paprykę i czosnek pokroić. Do rondla dolać 200-300 ml wrzącej wody i dorzucić pokrojone warzywa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Dołożyć do rondla pokrojoną kapustę oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 40-50 minut. Dobrym wskaźnikem czasu duszenia jest konsystencja papryki. Powinna ona prawie się rozgotować, jednak jej kawałki powinny być dobrze rozpoznawalne w gulaszu.
Do śmietanki dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę do rondla, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Podawać gorące, z knedlikami lub ziemniakami. W spolszczonej wersji kopytka lub kluski śląskie mogą stanowić niezły dodatek. SMACZNIALSKI !