Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz węgierski"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 501
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 82
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 501
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 82
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 161
Składniki
Szynkę wieprzową (lub łopatkę) oczyść starannie, opłucz, a potem pokrój w kostkę. Obraną cebulę poszatkuj. Kawałki mięsa oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek, wysmaż na skwarki. Dodaj cebulę, smaż na złoty kolor. Włóż mięso. Przesmaż z każdej strony. Oprósz mieloną papryką i odrobiną kminku.
Obsmażone gulaszu podlej połową bulionu (może być z kostki). Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie kapustę posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli jest mocno ukiszona, przepłucz ją pod bieżącą wodą i odciśnij. Dodaj do mięsa.
Wlej resztę bulionu, całość starannie przemieszaj. Duś jeszcze kilkanaście minut. Na koniec gotowe danie połącz z gęstą kwaśną śmietaną, zdejmij z og nia. Gulasz raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Czas ok. 90 min; porcja – 520 kcal, cena 4,70 zł.
. To sycące danie jednogarnkowe najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.Źródło: Świat kobiety