Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz węgierski"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7454
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 167
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 364
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7454
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 167
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 364
Składniki
Mięso umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w ok. 3-centymetrową kostkę. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pomidor sparz, zdejmij skórkę i również pokrój w kostkę. Z papryki chili usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę smalcu lub oleju. Wrzuć mięso, smaż ok. 3 min, aż lekko się zrumieni. Przełóż je do miseczki a na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz. Wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją na lekko złoty kolor, cały czas mieszając. Naczynie zestaw z ognia, po kilku minutach do cebuli dodaj słodką mieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Wlej 2 szklanki wody, dodaj mięso oraz listki laurowe. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 min, aż mięso będzie miękkie (ewentualnie dolewając więcej wody).
Na koniec dodaj przecier pomidorowy, pomidor oraz świeżą paprykę. Duś jeszcze ok. 15 min. Na koniec gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie