Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z papryk czerwonych, pepperoni, jalapeno i habanero. Z lekkimi drobiowymi klopsami.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Składniki
Do mojego gulaszu dałam dużo ostrych papryk - jeśli wolicie mniej ostre dania dajcie dużo papryki czerwonej i żółtej,a pepperoni, jalapeno i habanero tylko odrobinę dla smaku. Moje jalapeno były mało ostre, więc mogłam dać ich sporo, ale lepiej zawsze spróbować czy damy radę je zjeść. Papryki myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy na kawałki. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. W garnku gotujemy ok 0,7 litra wody, dodajemy licie laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, pieprzem ziołowym i paprykami w proszku. Z mięsa robimy klopsy. Z pół kilograma wyszło mi 16 klopsów. Klopsy wkładamy do gotującej się wody. Po 5 minutach dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, przecier pomidorowy i sos sojowy. Wszystko razem gotujemy ok. 3o miniut.
Na końcu zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Przed podaniem możemy jeszcze doprawić do smaku, ale przy takiej ilości papryk raczej nie będzie to konieczne :)