Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 59
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9509
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 34
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 59
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9509
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 34
Składniki
- Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. - Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. - Odstawiamy na godzinę do lodówki. - Smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. - Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. - Zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). - Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. - Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. - Dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną ok. 20 minut. - Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną. - Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. - Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.)