Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatki z warzywami będzie doskonałą propozycją dla wszystkich wielbicieli swojskich smaków. Tak przygotowane mięso dosłownie rozpuszcza się w ustach, a aromatyczny sos można jeść sam bez jakichkolwiek dodatków.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 14
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 14
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Składniki
Łopatkę umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól, popieprz z każdej strony i oprósz mąką pszenną. Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i zmniejsz moc palnika do średniej. Wtedy przełóż mięso, podsmaż z jednej strony przez 2-3 minuty i nieco krócej z drugiej. Łopatka powinna się lekko przyrumienić. Przełóż mięso do garnka z szerokim dnem. Podlej gorącą wodą albo bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, podgrzewaj na średnim ogniu.
W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój w półplasterki albo w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazda nasiennego i także drobno posiekaj. Całość podsmaż wraz z cebulą pokrojoną w piórka oraz obranym czosnkiem przeciśniętym przez praskę na patelni, na której smażyło się wcześniej mięso. Przełóż do garnka.
Obierz ziemniaki, pokrój w średniej wielkości kostkę, dodaj do garnka. Posól, popieprz. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dopraw papryką słodką w proszku i natką pietruszki. Gulasz z łopatki z warzywami można zagęścić mąką pszenną albo śmietanką.