Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z podgrzybków z boczkiem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Szalotki i boczek kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, czosnek, boczek, posypujemy brązowym cukrem, mieszamy. Wlewamy czerwone wino, smażymy. Łączymy z bulionem i zagotowujemy. Dodajemy umyte i pokrojone podgrzybki, gotujemy.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki i gotujemy 5–6 minut we wrzącej osolonej wodzie.
Kiedy grzyby będą miękkie, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, ocet balsamiczny, doprawiamy kminkiem, papryką, pieprzem i solą, gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec dodajemy ziemniaczane kuleczki i zaraz podajemy w głębokich talerzach.Źródło: Rewia