Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hamburgery z orzechami i kukurydzą"
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 46
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 46
Składniki
Kukurydzę przekładam na sitko i zostawiam tak, aż ocieknie z zalewy. W tym czasie orzechy grubo siekam. Czosnek i cebulę obieram, kroję w drobną kosteczkę. Mięso przekładam do miseczki. Wbijam jajko. Dodaję pestki słonecznika oraz orzechy (ew. pestki dyni albo posiekane orzechy laskowe). Masę przyprawiam solą oraz pieprzem. Wrzucam kukurydzę i cebulę czosnkiem, ponownie mieszam masę.
Dłonie moczę w zimnej wodzie. Nabieram porcje masy mięsnej. Formuję owalne kotlety. Obtaczam je w bułce tartej. Spłaszczam dłonią. Wkładam na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażę ok. 10 minut. Od czasu do czasu kotlety przewracam, aby ładnie zrumieniły się z obu stron.
Gotowe kotlety osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem przekładam je do lekko rozgrzanego piekarnika, by doszły w środku.
Podaję z purée ziemniaczanym lub w pszennej bułce (wcześniej rumienię ją na patelni lub w piekarniku).
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>
porcje, : 20 min, pieczenie: 10 minŹródło: Naj