Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Hamburgery z pieczonymi bułeczkami"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Składniki
Bułka burgerowa: mleko lekko podgrzej, dodaj cukier, wsyp suszone drożdże i sól. Masło stop, przestudź. Jajko roztrzep. Rozczyn drożdżowy, jajko i masło wymieszaj z mąką, a następnie wyrób na gładkie, dość zwarte ciasto.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2 godziny, a jeśli nie masz czasu, to wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 50°C). Ciasto ponownie zagnieć, uderzając nim kilka razy o blat.
Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij placki. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ręcznikiem, odstaw do wyrośnięcia. Placki posmaruj lekko roztrzepanym białkiem, posyp czarnym sezamem. Piecz aż się zarumienią ok. 15 minut w 180°C.
Antrykot najlepiej dzień wcześniej zmiel i od razu uformuj burgery (dzięki temu odparują). Możesz, ale nie musisz przyprawić mięso solą i pieprzem.
Ułóż na rozgrzanej patelni (mięso powinno mieć 10-15-proc. tłuszczu, dlatego nie potrzeba oleju). Usmaż.
Bułki przekrój, posmaruj keczupem i majonezem. Burgera ułóż na spodzie, posmaruj chutneyem cebulowym, przykryj.Źródło: Chwila dla Ciebie