Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hinduskie samosy z kurczakiem curry"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z solą i masłem tak, by powstała kruszonka. Wlewając 150 ml zimnej wody, wyrabiaj ciasto. Zagniataj je energicznie przez 5 min, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie kleiło się do rąk. Z ciasta ulep kulę, skrop odrobiną wody, przykryj wilgotną ściereczką.
Kurczaka opłucz, drobno posiekaj, posyp curry. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj mięso. Gdy się zrumieni, wsyp groszek i posiekane orzeszki. Przypraw pieprzem i imbirem. Wlej śmietanę. Duś, mieszając ok. 5 min, aby masa zgęstniała. Wystudź.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placek o gr. 5 mm. Zdejmij go, a na stolnicy rozłóż listki ziół. Połóż na nich placek i rozwałkuj do 3 mm (tak, by zioła wprasowały się w ciasto).
Wytnij krążki, rozłóż na nich farsz i zlep pierogi. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż porcjami samosy (tyle, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie) przez 10 min, przewracając często, aż obie strony będą złociste. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.Źródło: Tina