Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hiszpańskie tortille z tuńczykiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20717
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5212
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20717
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5212
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 81
Składniki
Dymki oczyść i opłucz. Cebulki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i poprzecinaj na połówki. Tuńczyk osącz na sitku z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Wszystkie przygotowane wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę wprost do śmietany. Przypraw ją solą i pieprzem. Sosem posmaruj tortille. Na połowie każdego placka rozłóż po 1/4 farszu. Przykryj drugą połową placka (aby brzegi powstałego pieroga zlepiły się podczas pieczenia, brzegi dodatkowo posyp startym serem.
Tortille przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 min. Udekoruj tymiankiem. Podawaj z salsą pomidorową albo sosem śmietanowym.
Jeszcze lepszy smak!
Do nadzienia dodaj pokrojone w plasterki małe korniszony i łyżkę świeżego oregano.Źródło: Tina