Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hot dogi z pieczarkami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w cienkie plasterki. Umytą papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń nasionka. Połówkę miąższu pokrój w cienkie krążki. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek, poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż, co pewien czas mieszając, około 10 minut. Po tym czasie dodaj chili oraz posiekaną natkę.
Bułki natnij wzdłuż tak, by do końca ich nie przekroić. Opiecz je z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. parówki wrzuć do garnka z wrzątkiem, krótko obgotuj. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cieniutkie paseczki. Opłucz liście sałaty (np. lodowej lub little gym), osusz je i, jeśli trzeba, rozdrobnij palcami.
Rozkrojone bułki obłóż liśćmi sałaty i posyp marchewką. Nałóż część masy pieczarkowej oraz parówki. Na parówkach ułóż pozostałą masę pieczarkową. Do hot dogów możesz podać sosy.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 300 kcal, cena 3,10 zł.
Pieczarki można jeść na surowo, np. na kanapkach. Wówczas należy je obrać. Jeśli jednak zamierzasz poddać te grzyby obróbce termicznej (smażyć, gotować, dusić lub grillować), nie musisz usuwać skórki.Źródło: Świat kobiety