Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne kotlety z piersi kurczaka powinny być delikatne i soczyste w środku oraz mieć złocistą, chrupiącą panierkę. Aby to osiągnąć, należy użyć nieco grubszych kawałków mięsa - nie powinniśmy ich przesadnie rozbijać. Do panierowania najlepiej wykorzystać panierkę panko, która jest mniej rozdrobniona w porównaniu do tradycyjnej bułki tartej. Kotlety smażymy na patelni z grubszym dnem, na średniej mocy palnika. Po usmażeniu pierwszej partii wymieniamy olej. Stosując się do tych zaleceń, unikniemy przypalenia. Kotlety będą perfekcyjnie wysmażone.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 177
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 893
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 177
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 893
Składniki
Mięso podziel na kotlety. Z jednego kilograma mięsa powinniśmy otrzymać około czterech kotletów.
Każdy kawałek mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Do miski wbij jajka i rozkłóć je widelcem.
Do jednego z głębokich talerzy wsyp mąkę. Do drugiego panierkę panko.
Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju.
Rozbite tłuczkiem mięso obtocz w mące, następne zanurz w misce z rozmąconymi jajkami. Na koniec przełóż do talerza z panierką. Obtocz kotlety z każdej strony i przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Kotlety z kurczaka smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.